Een stuk Nederlandse historie aan uw muur?

Art Hotel Spaander

Vergezichten over het IJsselmeer, uitzicht over het water dat geen enkele dag hetzelfde is. Slapen in karakteristieke kamers, en muren en ruimtes vol gehangen met oude schilderijen, elk met een mooi verhaal. Dat is Hotel Spaander. Toeristen vinden hier hun weg naar toe sinds 1881 en dat is niet zonder reden.

Het ontstaan van hotel Spaander vindt zijn oorsprong bij Leendert Spaander. Hij werd geboren op 18 september 1855 in Nieuwendam. Leendert ontwikkelde zich razendsnel tot een pientere jongeman met een talenknobbel. Zijn vader wilde graag dat hij hem zou opvolgen in de zeilmakerij maar Leendert had andere plannen. Hij voelde meer voor de grote vaart en haalde op 18-jarige leeftijd zijn meester diploma. In Edam ontmoette Leendert zijn toekomstige vrouw; Aaltje Kout. Na hun huwelijk in 1876, wilde Leendert toch een wat veiliger bestaan en zocht een baan op het vaste land. In 1881 zag hij in de ‘Edammer Courant’ dat er een kroeg te koop aangeboden werd. Leendert en zijn vrouw Aaltje besloten om de sprong in het diepe te wagen en kochten de herberg over. De zaken liepen gelukkig goed.

In 1889 zag Leendert een stoomboot vanuit Marken naar Amsterdam varen. Marken was in die tijd al bekend om zijn klederdracht, in tegenstelling tot Volendam. Leendert nam contact op met de directeur van de Tramwegmaatschappij en vroeg of hij Volendam wilde betrekken bij de rondtocht voor toeristen. Dit lukte en vanaf toen werd hotel Spaander meegenomen in de toeristische route. Na meerdere plekjes aan te doen, eindigde de rit in Hotel Spaander waar de gasten biefstuk met aardappelen en groenten voorgeschoteld kregen. Het werd een doorslaand succes en Spaander moest uitbreiden om de grote stroom gasten te kunnen herbergen.

Leendert wilde van zijn hotel een culturele vrijhaven maken; een plek waar kunstenaars, schrijvers en fotografen konden werken in de ateliers bij het hotel, en elkaar konden inspireren. De schilderijen die gemaakt werden, waren niet alleen giften aan Leendert en zijn vrouw maar dienden veelal ook als ruilmiddel voor de overnachtingen in het hotel.  De collectie schilderijen is heden ten dage nog ontzettend omvangrijk en nog steeds te bewonderen in hotel Spaander.

Art Hotel Spaander