Een stuk Nederlandse historie aan uw muur?

Over ons

Volendam; bekend als vissersdorp aan de haven. Jaarlijks strijken toeristen van over de hele wereld hier neer om te wandelen langs de prachtige haven, te staren naar de enkele botters die er nog varen. Velen maken een foto in de welbekende klederdracht, genieten van een visje op de Dijk en sluiten de dag af in een van de restaurants die het dorp rijk is.

Voor velen staat Volendam ook gelijk aan de muziek en de bekende palingsound. Het dorp heeft ontelbare artiesten voortgebracht, en minstens zoveel topsporters. Volendam is een dorp met veel talenten. Maar wat veel mensen niet weten is dat de oorsprong hiervan al in 1887 ligt. Toen Leendert Spaander in 1881 een herberg aan de haven kocht. Om voor Volendam en zijn hotel meer bekendheid te vergaren, nodigde hij schilders van over de hele wereld uit om in hotel Spaander te verblijven en om hun schilderijen die hij in het hotel hing. Zo ontstond er door de jaren heen een omvangrijke collectie schilderijen van de grootste schilders van die tijd.

Tussen 1881 en de Eerste Wereldoorlog hebben er ruim duizend kunstenaars van over de hele wereld gelogeerd en gewerkt. De kunstcollectie omvat tot op de dag van vandaag ongeveer 1300 stuks. Toen Leendert Spaander het hotel wilde overdragen, zocht hij iemand die er genoeg geld voor zou hebben, en het moest iemand zijn met een groot gezin. Hij vond deze persoon in Hein Schilder.
Hein nam hotel Spaander en de gehele kunstcollectie over. Een groot aantal schilderijen hangen tot op de dag van vandaag nog steeds in het hotel. Ook werden er meerdere tentoonstellingen gehouden om mensen kennis te laten maken met de prachtige werken die in het bezit van de opgerichte Hemij Groep Volendam zijn.
Onlangs besloot Evert Schilder, directeur van de Hemij Groep dat het tijd werd om de omvangrijke kunstcollectie te delen met de wereld. De schatten van de vorige eeuw staan al jaren opgeborgen in een depot of werden uitgeleend aan verschillende musea. Via 'Kunsthuren uit Volendam' is het voor u mogelijk om een prachtig schilderij, tekening of karikatuur aan de muur te hangen! Op deze site vindt u achtergrondinformatie over verschillende schilders, stromingen en taferelen en kunt u rustig alle schilderijen bekijken.

Geniet van al het moois wat de 18e eeuw in Volendam heeft voortgebracht. En wellicht hangt er binnenkort iets moois bij u aan de muur.

Over ons
Over ons
Over ons